Вівторок
23.04.2024
10:49
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Друзі сайту
Філія Мар'янівська початкова школа імені Є.П.Гребінки
Головна » 2013 » Квітень » 3 » Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо присвоєння імені Є.П.Гребінки Мар”янівській загальноосвітній школі І
21:41
Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо присвоєння імені Є.П.Гребінки Мар”янівській загальноосвітній школі І

Відповідно до Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімі ) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», постанови Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 989 «Про затвердження порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», враховуючи розпорядження голови  районної ради №17 від 01.04.2013 року „Про проведення громадського обговорення” Гребінківська районна рада проводить громадське обговорення питання про присвоєння імені нашого земляка, поета байкаря Євгена Павловича Гребінки Мар”янівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Гребінківської районної ради.

 

1.      Найменування організатора громадського обговорення : 

- Гребінківська районна рада, Гребінківський районний відділ освіти райдержадміністрації, дирекція Мар”янівської ЗОШ І-ІІІ ступеня Гребінківської районної ради.


2.
Найменування юридичної особи, якій пропонується присвоїти ім’я фізичної особи: 

-          Мар”янівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня Гребінківської районної ради;


3.
Ім’я фізичної особи, назви або дати історичної події, що пропонується присвоїти юридичній особі, та обґрунтування такої пропозиції: 

-          Євген Павлович Гребінка –  наш земляк, український поет-байкар, белетрист, прозаїк, громадський діяч.

 
Біографічна довідка

Євген Гребінка народився 2 лютого 1812 року на хуторі Убежище (нині село Мар'янівка Гребінківського району) на Полтавщині в родині відставного штаб-офіцера. Початкову освіту Гребінка здобув удома від приватних учителів, згодом учився в Ніжинській гімназії вищих наук (1825 — 1831); тут почалася його літературна діяльність. Значний вплив на формування Гребінки як майбутнього письменника мала його активна участь у літературному житті гімназичної молоді. У літературному гуртку жваво обговорювалися літературні новини, твори Радищева, Пушкіна, Рилєєва, перші спроби пера гімназистів, що вміщувалися в рукописних альманахах. Один з них виходив за участю Гребінки, в кожному щотижневому номері якого, за свідченням сучасників, з'являлися його твори, "переважно сатиричні”. Згодом він став основним співробітником рукописного журналу "Аматузія”.

В 1831 році юнак закінчив гімназію, і тоді ж на сторінках «Українського альманаху» було опубліковано його перший твір, вірш «Рогдаїв бенкет».

Після трьох років військової служби в чині обер-офіцера Гребінка переїхав до Петербурга, вступив на службу в комісію духовних училищ і незабаром опублікував збірник байок «Малоросійські приказки». В 1835 році художник Іван Сошенко познайомив його з Тарасом Шевченком. Євген Гребінка брав участь у викупі Шевченка з кріпосної неволі, а в 1840 році допоміг у публікації першого видання «Кобзаря».

З кінця 30-х рр. Гребінка виступає як невтомний організатор українських літературних сил. Так, за його участю в 1841р. виходить альманах "Ластівка”, на сторінках якого були опубліковані твори Шевченка, Котляревського, Квітки-Основ'яненка, Боровиковського, Забіли та інших авторів, добірка українських народних пісень і приказок. Тут же було вміщено два напівбелетристичних нариси Гребінки — передмова "Так собі до земляків” і післямова "До зобачення”.

Для самого Гребінки це час прози — одна за одною виходять друком його повісті «Записки студента», «Кулик», «Сеня». В 1843 році Гребінка здійснив поїздку по Україні разом із Тарасом Шевченком, а наприкінці року в журналі «Вітчизняні записки» з'явився його роман «Чайковський». За «Чайковським» слідують іще один роман — «Доктор» і нарис «Петербурзька сторона», повісті «Заборів» і «Пригоди синьої асигнації». Час від часу письменник публікує ліричні поетичні мініатюри російською та українською мовами. А романс на слова Євгена Гребінки «Очі чорні» приніс йому світову популярність.

І все-таки справжню славу Євгену Гребінці принесли його байки — короткі поетичні мініатюри. Вони стали справжнім відкриттям для української літератури того часу завдяки багатству істинно народної мови, високої простоти і влучності характеристик персонажів, блискучому гумору.

Байки Гребінки органічно пов'язані з народними приказками і прислів'ями, не випадково він називає свої твори "приказками”, побудованими за принципом розгортання й конкретизації фольклорних прислів'їв (в основі байки "Верша та Болото” — мотив народного прислів'я "Насміялася верша з болота, аж і сама в болоті”; повчання байки "Школяр Денис” взято з прислів'я "Пани б'ються, а в мужиків чуби тріщать” тощо).

В окремих з байок поет творчо використав традиційні мотиви, опрацьовані ще античними авторами та їх багатьма послідовниками. Приміром, в основу "Могилиних родин” покладено чотирирядкову притчу "Гора-породілля” Федра.

Мотиви творів І. Крилова своєрідно, на іншому життєвому матеріалі, іншими художніми засобами оброблені в таких байках Гребінки, як "Рибалка” ("Селяни і Ріка”), "Ведмежий суд” ("Селянин і Вівця”), "Грішник” ("Троєженець”) та ін.

Крім традиційних персонажів, що уособлюють людські якості, у байці, як правило, є ще одна дійова особа — оповідач — тлумач смислу байки, її морального висновку ("Ведмежий суд”, "Рибалка”, "Будяк да Коноплиночка” та ін.). Багато байок Гребінки побудовано у формі монологів ("Пшениця”, "Маківка”, "Школяр Денис”).

Окремі байки українського поета — це суцільні діалоги, що нагадують невеличкі п'єси (приміром, "Ячмінь”), проте й у них присутність автора-оповідача, точніше, його ставлення до зображуваного виявляється досить виразно.

Життя байкаря, прозаїка та громадського діяча Євгена Гребінки, на жаль, було недовгим. У грудні 1848 року він помер. Тіло його перевезли в Україну — у рідне село Убежище (нині село Мар'янівка Гребінківського району).

Роль Євгена Гребінки в історії української та російської літературі і досі до кінця не оцінено. Блискучий прозаїк, ліричний поет, байкар, він з однаковим успіхом творив як мовою Котляревського, так і мовою Пушкіна. З Пушкіним Гребінка був добре знайомий, більше того - він перекладав українською пушкінську поему „Полтава”.

 

    4. Суб’єкти, що внесли пропозицію щодо присвоєння юридичній особі імені фізичної особи: 

-          Гребінківський районний відділ освіти райдержадміністрації, дирекція Мар”янівської ЗОШ І-ІІІ ступеня Гребінківської районної ради.


    5. Строк, місце, час проведення заходів з громадського обговорення, акредитації представників засобів масової інформації, реєстрації учасників:
-
у рамках проведення громадського обговорення на території Гребінківського району відбудуться збори трудового та учнівського колективів Мар”янівської ЗОШ І-ІІІ ступенів;

До участі у вищеперерахованих заходах запрошуються жителі Гребінківського району, фізичні та юридичні особи, громадські об’єднання, політичні партії, громадські організації, представники засобів масової інформації району.


    6. Місцезнаходження, поштова адреса та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення, строк і форма для подання пропозицій (зауважень): 
- 37400, Полтавська обл., м. Гребінка, пров. Димитрова, 1, Гребінківська районна рада, тел.(05359) 91-1-91,

E-mail : grebinka_rada@ukr.net
http://rajrada-grebinka.org

- 37412, Полтавська обл., Гребінківський р-н, с. Мар”янівка, вул. Леніна, 34а, Мар”янівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, тел. (05359) 93-4-57,

E-mail : marjanivka@ukr.net
http://marn-znz.at.ua

 Пропозиції (зауваження) подавати у формі електронних листів, повідомлень у період 01.04.2013 – 01.06.2013 року  щоденно, цілодобово із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка приймає участь в обговоренні.

Юридичні особи подають пропозиції (зауваження) у письмовій чи електронній формі із зазначенням їх найменування та місцезнаходження. 

Анонімні пропозиції не реєструються та не розглядаються.


    7. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення:

- Зоркін Олександр Вікторович – керуючий справами Гребінківської районної ради .   

 

8. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення: 

- результати проведення громадського обговорення будуть оприлюднені на веб - сайтах Гребінківської районної ради та Мар”янівської ЗОШ І-ІІІ ступенів і в місцевих засобах масової інформації після 01 червня 2013 року.

 

Запрошуємо всіх зацікавлених осіб долучитись до обговорення порушеного питання.

 

Переглядів: 775 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: